Lyre Verdensklasse

Anmeldelse af Johannespassionen 28.3.2004.

Weekendavisen

Nr. 15, 5. - 11. april 2004

Af Peter Johannes Erichsen

Påsken stunder til, Mel Gibson leaser Golgata. I sin tid var Carl Th. Dreyers bevæggrund for sit livsprojekt, den aldrig realiserede Jesus-film, at frikende jøderne for ansvaret for korsfæstelsen. Man lytter derfor lige efter, hvordan det forholder sig hos Bach i den ekstatiske »Johannes Passion«. Nu opført i Helligåndskirken med Akademisk Kor og Orkester under ledelse af Nenia Zenana.

Alt synes styret af den både akkurate og trancegrebne evangelist, en præstation i verdensklasse af tenoren Kristian Sørensen, der er hentet herop fra Leipzig. Men jødernes skyld musicerer Bach ud i deres egne kastekor, hvor de råber på korsfæstelse, pukker på loven og til slut skræmmer Pilatus ved at ville sladre til kejseren. Som den sødeste gift farer der en lille dansefigur rundt i koret »Sei gegrüsset, lieber Judenkönig!«, som de romerske soldater synger efter piskescenen. Den melodi stivner ildevarslende senere, når jødernes kor istemmer »Schreibe nicht: der Juden König«. Bassen Hans Lawaetz, der om eftermiddagen havde sunget Wagner-parodien Trombonok i Rossinis »Rejsen til Reims« på Det kongelige Teater, var nu den rette til at udslynge »Was ich geschrieben habe, das habe ich geschrieben.«

Ved sin side havde han bassen Ole Støvring Larsen som en ophøjet, hinsides stræbende Jesus, og som en skyggefuld og en strålende engel flankerede alten Andrea Pellegrini og sopranen Marianne G. Nielsen det dramatiske langfredagsskue. En opførelse, hvor der satsedes lidenskabeligt, så man netop ikke inddrak værket som en selvfølge, men nådefuldt kunne undres over, at noget så mesterligt engang opstod i vor kultur. Som bekendt eksponeres den jødiske skyld endnu voldsommere i Bachs »Matthæus Passion«, så det ville være interessant at opsøge Den Jyske Sinfoniettas opførelser af Telemanns »Johannes Passion« i påsken og se, hvordan de protestantiske skygger falder der.

Weekendavisen, 5.4.2004
Peter Johannes Erichsen


Akademisk Orkester og Kor, e-mail aok@kor.dk
Oprettet: 13-04-2004. Opdateret:13-04-2004 af Werner Knudsen