Lyre Johannes Brahms


Brahms

Johannes Brahms. Født 7. maj 1833 i Hamburg som søn af en kontrabasspiller og en syerske. Død 3. april 1897 i Wien.

Johannes Brahms tiltrak sig tidligt Robert Schumanns opmærksomhed efter at være blevet præsenteret for ham af violinisten Joachim. Efter Schumanns død bevarede Brahms et langt venskab med hans enke, pianisten Clara Schumann, hvis råd han altid værdsatte.

Brahms flyttede senere til Wien, hvor han for mange virkede som den længe ventede efterfølger for Beethoven. Hans blanding af klassicistisk form og romantisk udtryk gjorde ham til idol for dem, der var i modsætning til Wagners og Liszts musikalske nyskabelser. I Wien kom han til at indtage en position der lignede Beethovens, og hans ofte uforskammede fordomsfuldhed blev tolereret af dem, der satte pris på hans geni.


Brahms Brahms' musik

Johannes Brahms komponerede musik for næsten alle klassiske besætninger. Hans 4 symfonier er massive værker, alle resultatet af lange arbejdsperioder og talrige omarbejdelser. Akademisk Orkester opfører Symfoni nr. 4 i november 1999. Også Brahms' kammermusik og klavermusik er af høj kvalitet.

Brahms var en stor komponist af vokalmusik, og han udviste stor forståelse for brugen af den menneskelige stemme. Blandt hans vigtigste korværker må især fremhæves Ein deutsches Requiem, opført adskillige gange af Akademisk Kor, senest i 1999.

En stor del af disse noter skyldes oplysninger fra Naxos. For yderligere information anbefales denne Wikipedia artikel.


Akademisk Orkester og Kor, e-mail aok@kor.dk
Oprettet: 29-09-1999. Sidst opdateret 08-02-2007